18. 02. 2020. 
Korisnička podrška » Sve o aukcijama » Mali korisni savjeti » Prodaja na aukcijama » Početna cijena = minimalni iznos koji želite za svoj predmet
 Početna cijena = minimalni iznos koji želite za svoj predmet
Više o temi

Ovo je direktno postavljanje cijene - procijenite koliko vam predmet vrijedi i to odredite kao početnu cijenu

Prednosti

  • Ukoliko postoji bar jedna ponuda, dobit ćete sigurno iznos koji ste poželjeli. Ukoliko ponuda nema, aukciju besplatno relistate, a prije toga odlučite hoćete li eventualno mijenjati strategiju postavljanja cijene
  • ne riskirate prodaju predmeta po nižoj cijeni od one koju smatrate realnom

Nedostaci

  • Većina posjetitelja aukcija ovdje dolazi u potrazi za povoljnim cijenama. Ukoliko im predmet izgleda precijenjen (ili čak kao i na ostalim mjestima), postoje velike šanse da aukciju zaobiđu. Sigurno neće gubiti vrijeme proučavajući predmete koji se jeftinije mogu dobiti možda i na samim aukcijama. A također i riskirate da vas kupci počinju izbjegavati kao "skupog člana".
  • Psihologija davanja ponuda (o kojoj smo već ponešto rekli) će raditi protiv vas ukoliko cijene određujete na ovaj način. Potencijalni kupci su neskloni davanju ponuda u aukcijama s visokom početnom cijenom. Istraživanja na drugim aukcijskim siteovima pokazuju da samo 60 % aukcija s početnom cijenom većom od 50-60 Kn (preračunato iz drugih valuta) će dobiti jednu ili više ponuda. S druge strane, 83 % aukcija s početnom cijenom 1 Kn će dobiti dovoljan broj ponuda da im cijena naraste iznad tih 50-60 Kn. Ukratko - više početne cijene privlače manje potencijalnih kupaca.

Kad preporučujemo ovaj način određivanja cijene?

  • Prodajete predmet za kojim postoji mala potražnja i namijenjen je vrlo uskom krugu kupaca. Ukoliko ste prilično sigurni da ćete dobiti malo ponuda, osigurajte se da na kraju ipak profitirate.
  • Nemate ideju koliko bi predmet mogao vrijediti. Postavite za početnu cijenu minimalni iznos koji biste željeli dobiti. Pratite koliki će interes predmet ponuditi, pa kod slijedećeg relista smanjite cijenu ukoliko želite.


Detalji o ćlanku
ID članka: 125
Kreirano: 11. 03. 2007. 21:07

 Odgovor mi je pomogao  Odgovor mi nije pomogao

 Pretraži
 Article Options
Na početak | Sve o aukcijama | Novosti
Jezik:

Help Desk Software By Kayako eSupport v3.04.10