15. 11. 2019. 
Korisnička podrška » Sve o aukcijama » Prodaja i naknade » Pakiranje i otprema » Pošta - slanje prodanih predmeta
 Pošta - slanje prodanih predmeta
Više o temi

Pisma i preporučene pošiljke:

Svi su manje-više upoznati sa slanjem poštom, no uvijek postoji mnoštvo nedoumica, posebice uz cijene usluga.
Osnovna razlika između običnog i preporučenog pisma je u tome što kada pošaljete obično pismo nemate potvrdu (dokaz) kako ste ga poslali. Dakle, ako pismo ne stigne na odredište Vi ne možete ništa.

Ukoliko pismo šaljete preporučeno poštarina će biti veća, no šanse da se pismo izgubi je vrlo mala jer se pismo zaprima pod brojem u svakom poštanskom uredu kroz koji prolazi. Uz naknadu od 5.40 kn možete zahtjevati potražnicu te saznati gdje se pismo nalazi i da li je uopće dostavljeno.

A ako želite biti 100% sigurni da je primatelj dobio preporučenu pošiljku, ispunite i priložite "povratnicu" uz preporučeno pismo koje šaljete (povratnicu možete naći na svakom poštanskom šalteru, narančaste je boje) - povratnica se vraća Vama kada primatelj primi pošiljku.

Knjige, časopisi i ostale tiskovine:

Knjige, časopise i ostale tiskovine možete slati kao Tiskanicu, pod uvjetom da je tiskanica specijalno zapakirana, tj. da je omotana papirom samo sa 2 strane (dakle vrh i dno mora biti otvoreno) tako da se vidi da je unutra samo tiskovina. U nekim poštama prihvaćaju i tiskanicu zapakiranu u prozirni najlon. A iz iskustva znamo da knjige i časopise možete staviti i u neprozirnu kovertu koju nećete zatvoriti. Djelatnik u poštanskom uredu će provjeriti sadržaj koverte, i ako je zaita riječ o tiskanici, sam zatvoriti pošiljku.
 
Paketi:

Pod paketima podrazumijevaju se pošiljke teže od 2 kg, mada možete poslati i lakši paket ukoliko je kutija velika. Sve teške predmete preporučamo da šaljete kao paket jer je poštarina za pakete znatno jeftinija od preporučenih pošiljaka. Paket mora biti lijepo zapakiran i zavezan špagom, jer u protivnom možete doživjeti primjedbe poštanskih službenika.

Ukoliko želite poslati TIPIZIRANI paket kupit ćete jednu od žutih kutija koje prodaju u poštama - kutije su zbilja kvalitetne no ukoliko se ne radi o skupim predmetima koje šaljete ne isplati se kupovati te kutije.

Svi ostali paketi , tj. oni koje vi sami izradite od nekih drugih kutija NISU tipizirani i cijena poštarine povećava se za 50%, mada ni to nije puno s obzirom da je paketna dostava stvarno povoljna.Detalji o ćlanku
ID članka: 80
Kreirano: 28. 12. 2006. 08:24

 Odgovor mi je pomogao  Odgovor mi nije pomogao

 Pretraži
 Article Options
Na početak | Sve o aukcijama | Novosti
Jezik:

Help Desk Software By Kayako eSupport v3.04.10